Braiding

Naast cornrows, waarbij er vlechtjes in banen strak over de hoofdhuid worden gemaakt, zijn er ook vlechtjes die los van het hoofd hangen. Doordat er bij het afbakenen van de plukjes allemaal vakjes op de hoofdhuid ontstaan, wordt deze hairstyle vooral ‘box braids’ genoemd. Varianten op deze naam zijn micros, plaits, singles of individuals in het Engels, en losse vlechten of valse vlechten in het Nederlands.

In Amerika worden box braids ook wel eens ‘poetic justice braids’ genoemd. Deze naam refereert naar de film Poetic Justice uit 1993, waarin Janet Jackson (naast Tupac Shakur) de hairstyle droeg en de hairstyle hiermee enorm populair maakte sinds de jaren ’90. Box braids zijn echter al eeuwen oud; al in 3500 v.Chr. (dus meer dan 5500 jaar geleden) werd de hairstyle in Egypte en diverse African tribes gedragen.

Soms – vooral bij mannen en kinderen – worden braids van enkel het eigen haar gemaakt. In de meeste gevallen wordt er echter nephaar aan de vlechtjes toegevoegd. Hierdoor krijg je meer lengte (langer dan je eigen haar), meer volume (een voller eindresultaat) en blijven de vlechtjes ook nog eens een stuk langer zitten (pluist minder snel)!

Box braids

De traditionele methode voor het plaatsen van box braids is relatief eenvoudig. Er wordt een vakje op je hoofdhuid gemaakt, dit kan in diverse vormen (rond, vierkant of driehoekig) en formaten. Vervolgens wordt er een vlechtje van het plukje haar gemaakt, waarbij in de meeste gevallen dus nephaar wordt toegevoegd.

De uiteinden van de vlechtjes kunnen op diverse manieren worden afgewerkt. Bij kinderen worden hiervoor vaak kraaltjes gebruikt. Indien er alleen met het eigen haar gevlochten wordt, kunnen de vlechtjes onderaan open gelaten worden (alleen bij haartype 4) of met een elastiekje afgesloten worden. Indien er nephaar is gebruikt, worden de vlechtjes onderaan afgesmolten met vuur of geseald met heet water.

Knotless box braids

Een methode die momenteel steeds populairder aan het worden is, zijn knotless box braids. Knotless box braids zijn eigenlijk exact hetzelfde als traditionele box braids, behalve de manier waarop het nephaar wordt toegevoegd. Bij standaard box braids wordt de volledige pluk nephaar direct bij het starten met vlechten meegevlochten. Bij knotless box braids wordt dit plukje voor plukje toegevoegd (ook wel bekend als de feed-in methode zoals bij cornrows al geruime tijd toegepast wordt), waardoor er geen ‘knoopje’ bovenaan het vlechtje ontstaat.

Goddess / bohemian box braids

Net zoals bij goddess / bohemian locs, heb je ook goddess / bohemian braids. De basis van goddess braids en bohemian braids zijn gewoon de standaard box braids (eventueel ook met de knotless methode mogelijk). Er is echter één duidelijk verschil; krullen! Bij goddess braids worden de vlechtjes niet geheel tot het einde doorgevlochten, maar hebben ze een open uiteinde met krullend haar. Wanneer niet alleen de uiteinden van de braids krullend haar hebben maar er ook tussen de braids zelf door wat plukjes krullend haar zitten, spreken we van bohemian braids.

FAQ over braiding

Hoe lang duurt het plaatsen van braids?

Hoe lang het duurt om braids te laten zetten is ten eerste heel erg afhankelijk van het soort braids dat je neemt. Bij de standaard box braids is tevens de grootte van de vakjes op de hoofdhuid (wat natuurlijk het aantal vlechtjes beïnvloedt) en de lengte van de vlechtjes enorm bepalend. Er gaat sowieso flink wat tijd in deze hairstyle zitten, maar hoe veel tijd exact kan nogal verschillen. Meestal duurt het plaatsen van box braids tussen de 6 en 8 uur. Indien je kiest voor jumbo box braids (grote vakjes met dikkere vlechtjes) kan het ook wat korter zijn, en als je juist voor extra lange of dunne vlechtjes kan het wat langer duren. Denk je dat je niet zo lang stil kunt zitten? Dan zijn quick braids misschien een optie voor je. Het plaatsen hiervan duurt meestal tussen de 2 en 4 uur.

Hoe lang kunnen mijn braids blijven zitten?

Het verschilt nogal per persoon hoe lang vlechtjes kunnen blijven zitten. Dit komt doordat de manier waarop je de braids verzorgd maar ook hoe snel je eigen haren groeien dit nogal kunnen beïnvloeden. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat box braids zo'n 2 tot 3 maanden kunnen blijven zitten. Quick braids blijven meestal 4 tot 6 weken zitten.

Kan ik mijn haren nog wassen als ik braids heb?

Ja, in principe kun je nog gewoon je haren wassen met braids. Omdat het natuurlijk ingevlochten zit doe je dit echter wel op een andere manier dan gewoonlijk, moet je wat voorzichtiger zijn en is het ook aan te raden de frequentie van het wassen iets te verlagen (één keer per week is voldoende). Je kunt het beste wat shampoo verdunnen met water in een sprayflacon, dit op je haren sprayen en vervolgens voorzichtig uitspoelen. Shampoorestjes kunnen jeuk veroorzaken, maar doordat je de shampoo verdunt en oppervlakkig op je haren sprayt voorkom je dat de shampoo te diep in de braids trekt en daardoor moeilijker uit te spoelen is. Let er op dat je de waterstraal altijd in de richting houdt waarin gevlochten is, zo voorkom je dat er kleine haartjes loskomen en je braids gaan pluizen. Na het wassen droog je de braids door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!).

Zijn braids schadelijk voor mijn eigen haren?

Nee, braids zijn niet schadelijk voor je eigen haar. Sterker nog, braids vallen onder de zogenaamde 'protective hairstyles'! Een veelbesproken vraagstuk is echter of vlechten je 'edges' kunnen aantasten, oftewel je haargrens kunnen terugdringen. Indien dit gebeurt dan kan dit 3 redenen hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat men de vlechtjes te lang laat zitten of te vaak achter elkaar plaatst. Om dit te voorkomen adviseert Braids & Dreads de vlechtjes nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten te laten zitten, en om altijd ongeveer een weekje te wachten met het eventueel herplaatsen van braids. Een tweede mogelijkheid is dat men de vlechtjes onzorgvuldig heeft uitgehaald. Omdat dit best een klusje is kan men ongeduldig worden en te veel aan de haren gaan trekken. Neem hier dus altijd rustig de tijd voor en zorg er ook voor dat je een plukje eigen haar direct uitkamt nadat je er een vlechtje uitgehaald hebt (en dus niet wacht met kammen tot alles er uit is). Tenslotte is de derde mogelijke oorzaak dat de vlechtjes niet goed geplaatst zijn. In sommige gevallen wordt er een te grote hoeveelheid synthetisch haar aan een te kleine hoeveelheid eigen haar geplaatst. Doordat er zo veel extra gewicht bij komt kijken worden de haarzakjes overbelast en kan je eigen haar gaan breken. Een professioneel hairstylist zal hier echter altijd rekening mee houden door op basis van een haaranalyse te bepalen wat voor jouw haar de beste verhouding is. Kortom, indien het plaatsen, de verzorging en het verwijderen van de braids op de juiste manier wordt gedaan zijn braids absoluut niet schadelijk voor je eigen haren.

Hoe kan ik mijn braids het beste verzorgen?

Het is, net zoals bij de meeste hairstyles die je bij Braids & Dreads kunt laten zetten, sowieso aan te raden om met een panty te slapen. Hierdoor vindt er zo min mogelijk wrijving tussen de vlechtjes en je hoofdkussen plaats, waardoor de braids minder snel zullen gaan pluizen. Eventueel kun je in plaats van een panty ook een zijden of satijnen doek om je hoofd binden. Gaat de doek tijdens het slapen steeds van je hoofd af? Bind hem dan niet om je hoofd, maar gebruik hem als een soort kussensloop. Zijde en satijn zijn gladde stoffen die minder schuren dan katoen, dus helpt dat ook al tegen ongewenste pluisjes. Het wassen van de braids doe je het beste zoals bij bovenstaande vraag reeds omschreven. Verder kun je de hoofdhuid het beste verzorgen met een olie naar keuze (bijvoorbeeld kokosolie), om te voorkomen dat je hoofdhuid uitdroogt.