Braiding

Bij braiding, wat eigenlijk niets meer betekend dan vlechten, worden allemaal kleine vlechtjes gemaakt. Deze vlechtjes worden niet op de hoofdhuid gevlochten, maar hangen dus los langs het hoofd. Soms – vooral bij kinderen – worden braids van enkel het eigen haar gemaakt, maar in de meeste gevallen wordt er synthetisch haar aan de vlechtjes toegevoegd.

In Amerika zijn er diverse benamingen voor dit soort vlechten, zoals bijvoorbeeld micros, plaits, singles, individuals en poetic justice braids. De meest gebruikte term is toch wel box braids.

De hairstyle bestaat al enorm lang en de afgelopen jaren is het steeds populairder geworden. Tegenwoordig zie je dames van alle nationaliteiten box braids dragen. Overigens zijn box braids niet alleen geschikt voor vrouwen; er zijn ook mannen die deze hairstyle dragen! Celebs Beyoncé, Gabrielle Union, Keri Hilson en vele anderen worden regelmatig met box braids gespot.

Box braids

De vlechtjes zijn op twee manieren in te zetten. De reguliere methode is door rechtstreeks synthetisch haar met het eigen haar mee te vlechten. Dit wordt box braids genoemd. Het is een erg tijdrovende hairstyle; het plaatsen van box braids neemt vaak een hele dag in beslag. Als tegenhanger daarvan heb je er vervolgens ook wel twee tot drie maanden plezier van!

Heb je altijd al een mooie volle bos box braids willen hebben, maar heb je geen tijd of geduld om een hele dag in een stoel te zitten? Dan zijn crochet braids of crown braids wellicht een optie voor je!

Crochet box braids

Bij de crochet methode wordt als eerste je volledige eigen haar door middel van cornrows (vlechtjes op de hoofdhuid) ingevlochten. Aan deze cornrows worden vervolgens met een haaknaald kant-en-klare vlechtjes aan vast gemaakt. Het inzetten van quick braids met de crochet methode kost hiervoor vaak slechts twee tot drie uur tijd. Dat is een flink verschil ten opzichte van de tijdsduur bij het inzetten van normale box braids!

Voor een extra natuurlijk ogend effect kun je er voor kiezen een klein stukje van je eigen haar als ‘leave out’ los te laten. Er wordt dan aan de buitenste randen en op de plek waar je meestal je scheiding draagt een strook eigen haar apart gehouden, dat niet in de cornrows meegenomen wordt. Op deze plekken worden er dan normale box braids geplaatst. Zo lijkt het net alsof je normale box braids hebt, want niemand kan zien dat de rest van je braids met de crochet methode is gedaan!

FAQ over braiding

Hoe lang duurt het plaatsen van braids?

Hoe lang het duurt om braids te laten zetten is ten eerste heel erg afhankelijk van het soort braids dat je neemt. Bij de standaard box braids is tevens de grootte van de vakjes op de hoofdhuid (wat natuurlijk het aantal vlechtjes beïnvloedt) en de lengte van de vlechtjes enorm bepalend. Er gaat sowieso flink wat tijd in deze hairstyle zitten, maar hoe veel tijd exact kan nogal verschillen. Meestal duurt het plaatsen van box braids tussen de 6 en 8 uur. Indien je kiest voor jumbo box braids (grote vakjes met dikkere vlechtjes) kan het ook wat korter zijn, en als je juist voor extra lange of dunne vlechtjes kan het wat langer duren. Denk je dat je niet zo lang stil kunt zitten? Dan zijn quick braids misschien een optie voor je. Het plaatsen hiervan duurt meestal tussen de 2 en 4 uur.

Hoe lang kunnen mijn braids blijven zitten?

Het verschilt nogal per persoon hoe lang vlechtjes kunnen blijven zitten. Dit komt doordat de manier waarop je de braids verzorgd maar ook hoe snel je eigen haren groeien dit nogal kunnen beïnvloeden. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat box braids zo'n 2 tot 3 maanden kunnen blijven zitten. Quick braids blijven meestal 4 tot 6 weken zitten.

Kan ik mijn haren nog wassen als ik braids heb?

Ja, in principe kun je nog gewoon je haren wassen met braids. Omdat het natuurlijk ingevlochten zit doe je dit echter wel op een andere manier dan gewoonlijk, moet je wat voorzichtiger zijn en is het ook aan te raden de frequentie van het wassen iets te verlagen (één keer per week is voldoende). Je kunt het beste wat shampoo verdunnen met water in een sprayflacon, dit op je haren sprayen en vervolgens voorzichtig uitspoelen. Shampoorestjes kunnen jeuk veroorzaken, maar doordat je de shampoo verdunt en oppervlakkig op je haren sprayt voorkom je dat de shampoo te diep in de braids trekt en daardoor moeilijker uit te spoelen is. Let er op dat je de waterstraal altijd in de richting houdt waarin gevlochten is, zo voorkom je dat er kleine haartjes loskomen en je braids gaan pluizen. Na het wassen droog je de braids door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!).

Zijn braids schadelijk voor mijn eigen haren?

Nee, braids zijn niet schadelijk voor je eigen haar. Sterker nog, braids vallen onder de zogenaamde 'protective hairstyles'! Een veelbesproken vraagstuk is echter of vlechten je 'edges' kunnen aantasten, oftewel je haargrens kunnen terugdringen. Indien dit gebeurt dan kan dit 3 redenen hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat men de vlechtjes te lang laat zitten of te vaak achter elkaar plaatst. Om dit te voorkomen adviseert Braids & Dreads de vlechtjes nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten te laten zitten, en om altijd ongeveer een weekje te wachten met het eventueel herplaatsen van braids. Een tweede mogelijkheid is dat men de vlechtjes onzorgvuldig heeft uitgehaald. Omdat dit best een klusje is kan men ongeduldig worden en te veel aan de haren gaan trekken. Neem hier dus altijd rustig de tijd voor en zorg er ook voor dat je een plukje eigen haar direct uitkamt nadat je er een vlechtje uitgehaald hebt (en dus niet wacht met kammen tot alles er uit is). Tenslotte is de derde mogelijke oorzaak dat de vlechtjes niet goed geplaatst zijn. In sommige gevallen wordt er een te grote hoeveelheid synthetisch haar aan een te kleine hoeveelheid eigen haar geplaatst. Doordat er zo veel extra gewicht bij komt kijken worden de haarzakjes overbelast en kan je eigen haar gaan breken. Een professioneel hairstylist zal hier echter altijd rekening mee houden door op basis van een haaranalyse te bepalen wat voor jouw haar de beste verhouding is. Kortom, indien het plaatsen, de verzorging en het verwijderen van de braids op de juiste manier wordt gedaan zijn braids absoluut niet schadelijk voor je eigen haren.

Hoe kan ik mijn braids het beste verzorgen?

Het is, net zoals bij de meeste hairstyles die je bij Braids & Dreads kunt laten zetten, sowieso aan te raden om met een panty te slapen. Hierdoor vindt er zo min mogelijk wrijving tussen de vlechtjes en je hoofdkussen plaats, waardoor de braids minder snel zullen gaan pluizen. Eventueel kun je in plaats van een panty ook een zijden of satijnen doek om je hoofd binden. Gaat de doek tijdens het slapen steeds van je hoofd af? Bind hem dan niet om je hoofd, maar gebruik hem als een soort kussensloop. Zijde en satijn zijn gladde stoffen die minder schuren dan katoen, dus helpt dat ook al tegen ongewenste pluisjes. Het wassen van de braids doe je het beste zoals bij bovenstaande vraag reeds omschreven. Verder kun je de hoofdhuid het beste verzorgen met een olie naar keuze (bijvoorbeeld kokosolie), om te voorkomen dat je hoofdhuid uitdroogt.