Twisting

Twists zijn wat minder bekend dan braids, maar ze zijn wel heel erg leuk. Het verschil met vlechtjes is dat er bij twists slechts twee (in plaats van drie) plukken haar gebruikt worden. Zo heb je toch hetzelfde soort effect, maar met een heel andere look! Een twist wordt ook wel spiraalvlecht of rope-braid genoemd. Twists zijn er in vele soorten en maten, waarvan de bekendste de Senegalese twists, Marley twists en Havana twists zijn. Twists zijn een hele leuke afwisseling voor braids. Celebs Gabrielle Union, Tasha Smith en vele anderen worden regelmatig met twists gespot.

Twists (Senegalese, Marley, Havana, e.a.)

Twists zijn op diverse manieren in te zetten. De reguliere methode is door de twists rechtstreeks in het haar te vlechten. Heb je altijd al een mooie volle bos twists willen hebben, maar heb je geen tijd of geduld om een hele dag in een stoel te zitten? Dan zijn crochet twists dé uitkomst voor jou!

Crochet twists

Bij de crochet methode wordt als eerste je volledige eigen haar door middel van cornrows (vlechtjes op de hoofdhuid) ingevlochten. Aan deze cornrows worden vervolgens met een haaknaald kant-en-klare twists aan vast gemaakt. Het inzetten van quick twists met de crochet methode kost hiervoor vaak slechts twee tot drie uur tijd. Dat is een flink verschil ten opzichte van de tijdsduur bij het inzetten van normale twists! Voor een extra natuurlijk ogend effect kun je er voor kiezen een klein stukje van je eigen haar als ‘leave out’ los te laten. Er wordt dan aan de buitenste randen en op de plek waar je meestal je scheiding draagt een strook eigen haar apart gehouden, dat niet in de cornrows meegenomen wordt. Op deze plekken worden er dan normale twists geplaatst. Zo lijkt het net alsof je normale twists hebt, want niemand kan zien dat de rest van je twists met de crochet methode is gedaan!

FAQ over twisting

Hoe lang duurt het plaatsen van twists?

Hoe lang het duurt om twists te laten zetten is ten eerste heel erg afhankelijk van het soort twists dat je neemt. Bij de standaard twists is tevens de grootte van de vakjes op de hoofdhuid (wat natuurlijk het aantal twists beïnvloedt) en de lengte van de twists enorm bepalend. Er gaat sowieso flink wat tijd in deze hairstyle zitten, maar hoe veel tijd exact kan nogal verschillen. Meestal duurt het plaatsen van regular twists tussen de 6 en 8 uur. Indien je kiest voor jumbo twists (grote vakjes met dikkere twists) kan het ook wat korter zijn, en als je juist voor extra lange of dunne twists kan het wat langer duren. Denk je dat je niet zo lang stil kunt zitten? Dan zijn quick twists misschien een optie voor je. Het plaatsen hiervan duurt meestal tussen de 2 en 4 uur.

Hoe lang kunnen mijn twists blijven zitten?

Het verschilt nogal per persoon hoe lang twists kunnen blijven zitten. Dit komt doordat de manier waarop je de twists verzorgd maar ook hoe snel je eigen haren groeien dit nogal kunnen beïnvloeden. Gemiddeld kun je er van uit gaan dat regular twists zo'n 6 tot 8 weken kunnen blijven zitten. Quick twists blijven meestal 4 tot 6 weken zitten.

Kan ik mijn haren nog wassen als ik twists heb?

Ja, in principe kun je nog gewoon je haren wassen met twists. Omdat het natuurlijk ingevlochten zit doe je dit echter wel op een andere manier dan gewoonlijk, moet je wat voorzichtiger zijn en is het ook aan te raden de frequentie van het wassen iets te verlagen (één keer per week is voldoende). Je kunt het beste wat shampoo verdunnen met water in een sprayflacon, dit op je haren sprayen en vervolgens voorzichtig uitspoelen. Shampoorestjes kunnen jeuk veroorzaken, maar doordat je de shampoo verdunt en oppervlakkig op je haren sprayt voorkom je dat de shampoo te diep in de twists trekt en daardoor moeilijker uit te spoelen is. Let er op dat je de waterstraal altijd in de richting houdt waarin gevlochten is, zo voorkom je dat er kleine haartjes loskomen en je twists gaan pluizen. Na het wassen droog je de twists door met een handdoek voorzichtig te deppen (en dus niet wrijven!).

Zijn twists schadelijk voor mijn eigen haren?

Nee, twists zijn niet schadelijk voor je eigen haar. Sterker nog, twists vallen onder de zogenaamde 'protective hairstyles'! Een veelbesproken vraagstuk is echter of twists je 'edges' kunnen aantasten, oftewel je haargrens kunnen terugdringen. Indien dit gebeurt dan kan dit 3 redenen hebben. Ten eerste kan het zo zijn dat men de twists te lang laat zitten of te vaak achter elkaar plaatst. Om dit te voorkomen adviseert Braids & Dreads de twists nooit langer dan 3 maanden aaneengesloten te laten zitten, en om altijd ongeveer een weekje te wachten met het eventueel herplaatsen van twists. Een tweede mogelijkheid is dat men de twists onzorgvuldig heeft uitgehaald. Omdat dit best een klusje is kan men ongeduldig worden en te veel aan de haren gaan trekken. Neem hier dus altijd rustig de tijd voor en zorg er ook voor dat je een plukje eigen haar direct uitkamt nadat je er een twist uitgehaald hebt (en dus niet wacht met kammen tot alles er uit is). Tenslotte is de derde mogelijke oorzaak dat de twists niet goed geplaatst zijn. In sommige gevallen wordt er een te grote hoeveelheid synthetisch haar aan een te kleine hoeveelheid eigen haar geplaatst. Doordat er zo veel extra gewicht bij komt kijken worden de haarzakjes overbelast en kan je eigen haar gaan breken. Een professioneel hairstylist zal hier echter altijd rekening mee houden door op basis van een haaranalyse te bepalen wat voor jouw haar de beste verhouding is. Kortom, indien het plaatsen, de verzorging en het verwijderen van de twists op de juiste manier wordt gedaan zijn twists absoluut niet schadelijk voor je eigen haren.

Hoe kan ik mijn twists het beste verzorgen?

Het is, net zoals bij de meeste hairstyles die je bij Braids & Dreads kunt laten zetten, sowieso aan te raden om met een panty te slapen. Hierdoor vindt er zo min mogelijk wrijving tussen de twists en je hoofdkussen plaats, waardoor de twists minder snel zullen gaan pluizen. Eventueel kun je in plaats van een panty ook een zijden of satijnen doek om je hoofd binden. Gaat de doek tijdens het slapen steeds van je hoofd af? Bind hem dan niet om je hoofd, maar gebruik hem als een soort kussensloop. Zijde en satijn zijn gladde stoffen die minder schuren dan katoen, dus helpt dat ook al tegen ongewenste pluisjes. Het wassen van de twists doe je het beste zoals bij bovenstaande vraag reeds omschreven. Verder kun je de hoofdhuid het beste verzorgen met een olie naar keuze (bijvoorbeeld kokosolie), om te voorkomen dat je hoofdhuid uitdroogt.